Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Βασικές Βιοϊατρικές Επιστήμες

Διδακτορικές εργασίες

SARS-CoV-2, ΑΣΘΕΝΕΙΑ COVID-19: Νεότερα δεδομένα

Οι ιοί είναι βιολογικοί παράγοντες που μολύνουν κύτταρα ενός οργανισμού/ξενιστή και στην συνέχεια αναπαράγονται μέσα σε αυτά αναγκάζοντας τα να παράγουν πανομοιότυπα αντίγραφά τους. Η όλη αυτή διαδικασία στον οργανισμό που προσβάλλουν εκφράζεται ως ασθένεια, η βαρύτητα της οποίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος του ιού, τα κύτταρα (που προσβάλλουν), την έκταση της μόλυνσης, την αντίδραση/ανοσολογική απάντηση του οργανισμού κ.α. Οι κοροναϊοί είναι ένα είδος ιών ικανό να προκαλέσουν σε θηλαστικά και πτηνά ασθένειες. Στον άνθρωπο προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, άλλοτε ήπιες (π.χ. απλό κρυολόγημα) και άλλοτε θανατηφόρες (SARS, MERS ).

Επίσης ανάλογα τον τρόπο μετάδοσής τους αλλά και τον χρόνο αναπαραγωγής/επώασης τους είναι ικανοί να προκαλέσουν ενδημίες, επιδημίες αλλά και πανδημίες. Από τον Δεκέμβριο του 2019, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά, η παγκόσμια κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει έναν «καινούριο» κοροναϊό, τον SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί στον άνθρωπο σοβαρή λοίμωξη στο αναπνευστικό σύστημα. Λόγω της γρήγορης και του τρόπου μετάδοσής του (αερογενώς ,σταγονίδια ), αλλά και των πολλών μεταλλάξεων που παρουσιάζει ο SARS-CoV-2, η ασθένεια που προκαλεί (COVID-19) , προκάλεσε μια πανδημία, που η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί ακόμα να ελέγξει (Ιανουάριος 2022).

Με αφορμή την πανδημία, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα ένωσε τις δυνάμεις της για να την αντιμετωπίσει, χρησιμοποιώντας καινούριες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως και καινοτόμες τεχνικές ανοσοποίησης (μονοκλωνικά αντισώματα, εμβόλια m-RNA κ.α).

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΕΤΑ